ЛИТУРГИЈА У ДОЊЕМ МАНАСТИРУ НА ПРАЗНИК СПАЉИВАЊА МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ (видео) | Православни Манастир Острог

ЛИТУРГИЈА У ДОЊЕМ МАНАСТИРУ НА ПРАЗНИК СПАЉИВАЊА МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ (видео)

Објављено 10. мај 2015. од goran Без коментара

PRICESCE BEBE

На празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру служена је Света Литургија. Началствовао је јеромонах Панарет, а саслуживали су му јеромонах Сергије и јереј Радмило Чизмовић, као и јерођакон Зосима.

Одговарало је братство острошке обитељи.

Након читања Светог Јеванђеља о сусрету Господа Исуса Христа и жене Самарјанке, великом брију вјерника који су присуствовали литургијском сабрању надахнутом бесједом се обратио јеромонах Панарет, који је тај сусрет упоредио са сусретом Бога и човјека.

- Самарјанка је била жедна Бога, жедна као и сви други свети оци и монаси. Један од таквих, Светитељ наш Сава, управо из једне такве жеђи и једне такве богочежње, оставио је све, познавши и препознавши оне речи које је Господ рекао Самарјанки кад га је она питала ”Христос ће доћи и откриће нам све тајне?”, а Господ је рекао ”Ја сам тај!”. Свети Сава је репознао ту исповест самога Бога и познавши и препознавши у Њему Бога, оставио је све – казао је о.Панарет.

Он је рекао да се љубав коју је имао Свети Сава највише видјела након његове смрти, као што су и рекли свети оци.

- Другим речима, тек после смрти, кад га почну пљувати, ружити, неподносити само његово име, то је знак да је тај светитељ заиста велики пред Богом и да је пред самим престолом Божијим. Свети Сава, који је био омрзнут од Турака и после смрти није се повукао, него је измолио од Бога благодат да му чак и кости спале за име Христово. То је крајњи степен жртве човекове за Бога, да сав изгори за Христа – казао је о. Панарет.

Говорио је и о чулима које имају људи, духовним и тјелесним.

Бесједа јеромонаха Панарета

Велики број вјерника примио је Свето Причешће.

Фотографије у галеријиНапишите коментар

Обавезна поља су означена са *